Alles wordt digitaal, dus ook het factureren is nu aan de beurt.
Het is al langer bekend dat de Vlaamse overheid bezig is om digitaal factureren verplicht te maken. E-invoicing is sinds dit jaar dan ook opgenomen in de beleidsnota Financiën. 
Minister van Peteghem maakt op deze manier duidelijk dat elektronisch factureren de nieuwe norm moet worden.

Belastingontduiking tegengaan

Het is de bedoeling dat deze regelgeving fraude en belastingontduiking tegen gaat. Zo hoopt België de VAT-gap te verkleinen tot op het niveau van onze buurlanden.
De VAT-gap is het verschil in wat de overheid zou moeten ontvangen aan btw-inkomsten en wat ze effectief binnenkrijgt.
Het elektronisch factureren vergemakkelijkt het btw-proces ook voor de overheid.

Wanneer?

Er is nog geen concrete datum, maar vermoedelijk zal dit alles wel snel in voegen treden.

Standaard formaten

De verplichting zal in eerste instantie niet voor elke soort factuur zijn. Hiermee wordt er bedoeld dat het gaat om een bepaald formaat van e-invoices.
Dit formaat wordt door computerprogramma’s makkelijk gelezen en geïmporteerd. Hierdoor moet er dus geen informatie meer manueel worden overgetypt.
Een voorbeeld van zo’n formaat is UBL (Universal Business Language).

Uitbreiden naar Europa

België is niet het eerste Europese land dat dit systeem gaat gebruiken. Frankrijk, Polen en Italië gingen ons al voor. Frankrijk is zelfs bezig om dit te verplichten voor facturen aan particulieren.
Europa heeft al werk gemaakt van een soortgelijk systeem. Zo heeft zij het Peppol-netwerk en de Billing Bis 3.0-norm voor UBL-facturen.
Europa hoopt zo om een eengemaakte Europese digitale markt uit te bouwen.

Vraag hulp aan je boekhouder

We begrijpen dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is als onderneming. Wij, als accountant, staan je dan ook graag bij in dit proces.
Krijg je graag wat meer uitleg, of heb je nood aan een programma om elektronisch te gaan factureren? Neem gerust contact met ons op via deze link, wij helpen je graag verder.