Vanaf 2026 wordt het voor alle bedrijven verplicht om elektronisch te factureren aan andere bedrijven. Deze maatregel zal administratieve processen stroomlijnen en bijdragen aan een efficiënter en transparanter financieel systeem. Een centrale rol in deze transformatie wordt gespeeld door het PEPPOL-netwerk.

Wat is PEPPOL?

PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) is een netwerk dat bedrijven en overheidsinstanties in staat stelt om op een veilige en gestandaardiseerde manier elektronische documenten, zoals facturen, uit te wisselen. Het netwerk bevordert interoperabiliteit tussen verschillende e-factureringssystemen, wat communicatie en samenwerking vergemakkelijkt.

a

Voordelen van PEPPOL

  1. Uniformiteit en Standaardisatie: PEPPOL zorgt voor consistente en betrouwbare facturatieprocessen door een gestandaardiseerd formaat te bieden.
  2. Efficiëntie: Elektronische facturatie via PEPPOL bespaart tijd en kosten door administratieve taken te automatiseren.
  3. Transparantie en Traceerbaarheid: Het netwerk maakt het eenvoudig om facturen te volgen en eventuele problemen snel op te lossen.
  4. Veiligheid: Strenge beveiligingsprotocollen beschermen gegevens tegen onbevoegde toegang en fraude.

Verplichte elektronische facturatie vanaf 2026

Deze verplichting zal bedrijven helpen om efficiënter te werken en beter voorbereid te zijn op toekomstige digitale ontwikkelingen. Voor bedrijven die nog niet zijn overgestapt op e-facturatie, is het belangrijk om nu actie te ondernemen.

Minister Van Peteghem heeft hierover een persbericht gepubliceerd. Dit persbericht kan je hier raadplegen.

OkiOki

Met onze software OkiOki bent u reeds Peppol klaar. OkiOki fungeert namelijk als acces point voor Peppol.
Facturen verstuurd via OkiOki voldoen reeds aan al deze normen waardoor je dus volledig in orde bent.

Onze ondersteuning

Als digitaal kantoor staan wij klaar om al uw vragen te beantwoorden en problemen op te lossen bij het digitaliseren van uw facturatie. Wij helpen u graag bij het evalueren van uw huidige processen en het opstellen van een plan voor de implementatie van PEPPOL. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij u kunnen ondersteunen bij deze belangrijke transitie. Samen zorgen we ervoor dat u voldoet aan de verplichtingen en profiteert van de voordelen van elektronische facturatie vanaf 2026.