De sociale inspectiediensten houden al enkele jaren aangekondigde flitscontroles, om zo de sociale fraude aan te pakken. Dit keer is het de beurt aan werven en in bedrijven in de bouw.
Deze aangekondigde controles dienen vooral om werkgevers bewust te maken dat er een risico is om betrapt te worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de inspecteur niet zal verbaliseren indien nodig.

Enkele tips voor een eventuele controle vind je hieronder.

De 4 documenten

Er zijn 4 documenten dat elke controleur steeds zal checken:

  • alle arbeidsovereenkomsten
  • je arbeidsreglement
  • uurroosters van al je medewerkers
  • individuele jaarrekeningen van elk personeelslid

Deze documenten moeten natuurlijk juridisch correct zijn en in overeenstemming met de werkelijkheid. Je kan deze documenten ook best op een makkelijk bereikbare plaats bewaren. Zo kan de controleur deze steeds inkijken, ook wanneer jij toevallig niet aanwezig bent.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer een controleur enkele onregelmatigheden ontdekt, volgt een regularisatie. Dit betekent dat de situatie met terugwerkende kracht wordt gecorrigeerd, meestal tot drie jaar terug. Indien er sprake is van fraude, kan deze termijn oplopen tot vijf jaar.

Enkele aandachtspunten

Werk je met deeltijdse werkkrachten? Wees er dan van bewust dat de inspecteur de uurroosters en de arbeidsvoorwaarden gaat controleren.

Verder heeft de controleur ook het recht om enkele vragen aan jou en je werknemers te stellen. Of dit om enkele vriendelijke standaardvragen gaat, of eerder een diepgaand gesprek, hangt van de inspecteur af.

 

Zoals eerder vermeld, is het in mei de beurt aan de bouwsector. Via deze link kan je een checklist downloaden waarin alles vermeld staat waar de sociale inspecteur op gaat letten in de bouwsector.

De volgende maanden gaan de volgende sectoren nog aan bod komen:

  • juli 2022: horecasector
  • september 2022: land- en tuinbouwsector
  • november 2022: grootsteden en carwashsector

Zit je nog met vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via deze link.