Het is algemeen geweten, de prijzen van de bouwsector vliegen de pan uit. Volgens de bevraging van Confederatie bouw zijn sommige bouwmaterialen tot 25% gestegen in prijs. Het ziet er ook niet naar uit dat het in de nabije toekomst zal beteren.
Soorten offertes
Als aannemer is het niet altijd makkelijk om deze prijzen te kunnen doorrekenen aan klanten. Er bestaan dan ook verschillende oplossingen voor.
Een van die mogelijkheden is een vrijblijvende offerte. Hierbij probeer je aan je klant een richtprijs te geven die de werkelijkheid zoveel mogelijk benadert. Deze offerte en de richtprijzen zijn voor zowel je klant als voor jou volledig vrijblijvend, dit betekent dat prijsafwijkingen mogelijk zijn. Dit heeft natuurlijk tot voordeel dat, wanneer de klant uiteindelijk voor jou kiest als aannemer, je nog een prijsverhoging kan aanrekenen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je klant nog akkoord dient te gaan met de nieuwe en definitieve offerte waar de definitieve prijzen op vermeld staan.
De bindende offerte heeft, in tegenstelling tot de vrijblijvende offerte, een beperkte geldigheidsduur. Hierdoor heeft je klant maar een beperkte tijd om te reageren op je offerte. Wanneer je klant akkoord gaat, binnen de geldigheidsduur, is er sprake van een bindende overeenkomst tegen de overeengekomen prijs.
Zit je dan bij een bindende offerte helemaal vast aan deze prijs? Neen, al raden we wel aan om een prijsherzieningsclausule in je algemene voorwaarden te implementeren. Deze algemene voorwaarden kan je op je offerte, bestelbon en facturen plaatsen. Deze clausule geeft de mogelijkheid om de afgesproken prijs (zoals deze vermeld zou staan in de offerte) aan te passen. Dit is natuurlijk financieel nadelig voor je klant, hierdoor zijn dergelijke clausules wel onderworpen aan strikte wettelijke voorwaarden.
Wil je hier meer uitleg over? Je kan ons steeds contacteren via volgende link: https://acbtax.be/contact/