De energieprijzen zijn de laatste tijd zo hard gestegen dat het ook de overheid is opgevallen. Zij hebben dan ook verschillende maatregelen genomen om dit toch voor een stuk tegen te gaan. Hier lees je de concrete gevolgen van het energieakkoord.

Tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

Plaats je zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen dien je binnenkort slechts 6% btw aan te rekenen. Het percentage van 6% btw zal dus niet enkel meer gelden op woningen ouder dan 10 jaar, maar ook op nieuwbouwwoningen.
Deze maatregel zal gelden van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.

Indien je eraan denkt om een warmtepomp te plaatsen, is het nu het juiste moment. De premies zijn namelijk verhoogd voor het plaatsen ervan. Zo zijn er 4 verschillende premies die aangevraagd kunnen worden, afhankelijk van het type warmtepomp:

  • voor de hybride warmtepomp stijgt de premie naar 2.000 euro
  • voor een lucht-waterwarmtepomp stijgt de premie naar 3.000 euro
  • de basispremie voor een geothermische warmtepomp blijft 4.000 euro
  • de premie voor lucht-luchtwarmtepomp is 300 euro

 

Let wel op: aan de premies hangen wel enkele voorwaarden. Klik hier om alle voorwaarden na te kunnen lezen.

Overige maatregelen van het energieakkoord

Verlenging van de tijdelijke btw-verlaging op afbraak en heropbouw

Deze maatregel was niet geheel onverwacht. De tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor afbraak en heropbouw bestond al langer dan vandaag. Sinds 1 januari 2021 kon je (ver)bouwen aan het lagere btw-tarief van 6%. Deze maatregel is verlengd tot en met 31 december 2023.

Tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en aardgas

Om alle huishoudens te helpen, werd ook de btw op elektriciteit en aardgas verlaagd naar 6%. Deze maatregel geldt vanaf 1 maart, al kan het zijn dat initieel nog 21% aangerekend wordt. Hier zal later een correctie op gebeuren.

Ook voor de levering van aardgas en warmte via warmtenetten geldt ook de 6%-regel vanaf 1 maart. Maar ook hier kan het zijn dat er correcties moeten gebeuren.

Deze maatregel geldt enkel op particulieren met een ‘residentieel contract’ en kan dus niet gebruikt worden indien je een ondernemingsnummer hebt.

 

Graag wat meer informatie of uitleg? Neem gerust contact op met ons kantoor via deze link of contacteer ons telefonisch.